We hebben van april 2022 tot januari 2023 in Duitsland een parallel groepsgecontroleerd onderzoek uitgevoerd. Het doel was om de klinische werkzaamheid en veiligheid van de Duitse versie van de Untire App te onderzoeken als basis voor een voorlopige opname in de DiGA-gids.

Aan dit onderzoek namen 216 kankerpatiënten deel, met als meest voorkomende kankertype borstkanker, wat 46,0% van de deelnemers vertegenwoordigde. De proef was opgezet met
105 patiënten in de interventiegroep die direct toegang hadden tot de Untire app, en 111 in de controlegroep die gebruikelijke zorg kregen zonder de app. De patiënten in de interventiegroep ontvingen de Untire app en gebruikten deze gedurende een periode van 12 weken. De patiënten
in de controlegroep kregen na 12 weken ook toegang tot de app. Gedurende deze periode verzamelden we elke vier weken gegevens, gericht op kankergerelateerde vermoeidheid (het hoofdeindpunt van het onderzoek) en kwaliteit van leven (het secundaire eindpunt van het onderzoek).

De bovenstaande figuur laat zien dat de vermindering van vermoeidheid over een periode van
3 maanden voornamelijk wordt waargenomen in de interventiegroep (oranje lijn). De vermindering van vermoeidheid in de interventiegroep was significant vanaf week 4.

Conclusie
De Untire-I en Untire-II studies leveren robuust bewijs dat de werkzaamheid en veiligheid van de Untire App ondersteunt bij het omgaan met kanker-gerelateerde vermoeidheid bij diverse patiëntenpopulaties. Over het geheel genomen onderstrepen beide onderzoeken dat de Untire App een waardevol digitaal therapeuticum is bij de behandeling van kankergerelateerde vermoeidheid, waardoor de kwaliteit van leven en de gezondheidsvaardigheden van patiënten met kanker verbeteren. De bevindingen pleiten voor het opnemen van de Untire App in de standaardzorg.